2009. augusztus 23., vasárnap

Mai ajánlat - Jamel Shabazz



A mai ajánlatban egy iszonyatosan tehetséges és intuitív streetfotóst mutatok be nektek Jamel Shabazz személyében.
A NewYork-i fotós több mint 30 éve tapossa az utcákat és örökíti meg a városi mosolyokat, szerelmet, boldogságot és szerintem nem is akár hogyan... Aki ért angolul az úgy érzem fog tanulni egy-két dolgot.

Aki nem annak megpróbálom a lényeget röviden megfogalmazni:

- A jó streetfotóhoz lassíts le, légy figyelmes és barátságos. Az emberek így megnyílnak előtted és olyan képeket készíthetsz amiket ritkán látni. Ha rohansz, sosem fogsz eredményt elérni...

Extraként a filmben bemutatott két könyvet is meg lehet szerezni, benne a szerző legjobb képeivel. Egyébként ha valakinek sikerül olyan forrást találnia ahonnan beszerezhetőek kicsiny hazánkban is ezek a könyvek az legyen szíves dobjon meg egy linkkel :)

3 megjegyzés:

  1. Jómagam is nagyon szeretem az utcai fotózást. Habár az ajánlott úr fotói annyira nem jönnek be, a videó végén ajánlott http://www.wnyc.org/streetshots/ linken érdemes a többi fotóst is megnéznem. Rengeteget szeretnék még tanulni és fejlődni ezen a téren, mert sehol nem tartok.

    Gondolatébresztő a videó és a kommentárod. Egyrészt tényleg figyelmesen, türelmesen érdemes közelíteni a "témákhoz", különben nem vesszük észre. Másrészt néha pont az a jó a street photo-ban, hogy pörögni kell és pillanatok alatt meglátni és lefotózni valamit, mert 1 másodperc múlva már nem lehet, nem úgy lehet.

    Azért volt hasznos a videó nekem, mert magam is szeretnék néha megszólítani embereket és együttműködésüket kérni a fotózásra. Viszont csak ilyen "megrendezett" fotózásokat nem szeretnék csinálni (a videóban csak ilyet láttam és a galéria is úgy tűnik jobbára ilyen). Bár, az igazán jó minőségű fotókat sokszor biztosan így lehet tutira meglőni.

    Engem pont a pillanat varázsa, a természetesség fog meg a street fotóban, amit viszont előre megbeszélve nem lehet. Legalábbis amiket én szeretek, azok nem olyanok. :)

    Na, lehet kicsit kaotikusan és összefüggéstelenül fogalmaztam. Száz szónak is egy a vége: köszi, hogy megosztottad ezt a linket! Részemről örömmel venném, ha lenne folytatása ennek az ajánlódnak! Szívesen beszélgetek erről a témáról! Fenntartom magamnak a tévedés, Nektek pedig a velem egyet nem értés lehetőségét! :)

    VálaszTörlés
  2. Először is örülök, hogy kedved lelted a bejegyzésben! :)

    Másfelől sok igazságot mondasz, de azt nem szabad elfelejteni, hogy a streetfotó igencsak szerteágazó fogalom - sokféleképpen lehet ezt űzni.
    Jamel Shabazz nem a pillanat varázsát - ahogy fogalmaztad -,az utca "arcát" fotózza, hanem az utcán élő és tevékenykedő embereket és a személyiségüket. Ahhoz pedig, hogy ezt megtett, nem lehet név nélkül, egy kerítés mögül fényképezni...

    Sok szónak sok a vége: Az utcafotó jó! ;)

    VálaszTörlés
  3. köszönöm a válaszod! abszolút egyetértek! ;)

    VálaszTörlés