2011. május 22., vasárnap

Analóg - Lyukkamera

Idén végre sikeresen vettem a lyukkamera-nap és lyukkamerakészítés akadályait! :)

A gyufásdobozom szigetelése nagyon szépen sikerült, a negatívon alig vannak fényszennyezést mutató nyomok, és végre egy kicsit pontosabb számítások alapján számoltam az expozíciót is, így véleményem szerint kezdek belejönni a dolgokba.

Az eddig nagynak vélt lyuk is úgy tűnik, hogy - a barbár kivitelezési módszerek ellenére - egész jól sikerült, bár még mindig van egy általános homály a képeken. Ez azonban a kézből - természetesen földreszorított kézzel, minimalizálva a remegést - exponálás mellékhatása is lehet. A tavalyi világnapra készített kamerámat akkoriban ráragasztottam az állványom fejére, így biztos alapzatot tudtam az exponáláshoz biztosítani, de mint tudjuk akkor a szigetelés rossz volt, így a képeket nem láttam sohasem.

Nos tehát a tapasztalataim szépen gyarapodnak, talán jövőre már tényleg sikerülnek szép éles, jól kiexponált, bemozdulásmentes képek is... :)

Fő a kitartás!

És akkor jöjjenek a képek - bár sok értelmes témát nem találtam, így egyenlőre a negatívról csak ezt a kettőt hívtam elő, de még van 1-2 amit meg akarok nézni nagyban is.


Fortepan 100 developed on Forte Bromofort BSP-4
Paper exposed for 8s @ F4,5 developed in Positol for 1m 30s


Fortepan 100 developed on Forte Bromofort BH-4
Paper exposed for 5,5s @ F4,5 developed in Positol for 1m 25s


Az utolsó kép jobb alsó sarkának világossága a nagyítógép lencséjének szennyeződése miatt van, ezt utólag vettem észre. A többi képnél már másik lencsét használtam.

Fortepan 100 developed on Forte Bromofort BH-4
Paper exposed for 5,5s @ F4,5 developed in Positol for 1m 25sÉrdekes még megfigyelni a két kapuról készült képen, hogy a nagyobb kontrasztú papíron az ajtó középső részén kiégtek a függőleges vasak, míg a speciál papíron nem.

A digitális, monitorkarcoló élességű képekhez szokott szemnek már-már bántóak a képek durva hibái, esetlensége, homályossága és minden egyéb ami a gyakorlatilag történelem előtti technológiával jár, de számomra mégis van benne valami ami megfog. Persze valószínűleg ebben az is benne van, hogy a képek megszületéséhez az ember saját maga is tevékenyen részt vesz, kezdve az eszköz elkészítésével, a fotózás közbeni fényméréssel, számolgatással, a sötét szobában eltöltött órákkal, miközben a vegyszerek jellegzetes szagában ténykedve felsejlik a fehér papíron a kép. Ez egy különleges élmény, így a képeket is különleges viszony fűzi a készítőjükhöz.

A laborban is rámfér még a gyakorlás és sok-sok tapasztalatot kell még szereznem a témával kapcsolatban, de amit szeret az ember azt ugye nem nyűg csinálni.A képeket ne vidd el! Minden jog fenntartva! All rights reserved! Don't use this (and any other) picture(s) without my written permission!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése