2010. május 7., péntek

Analóg - Laborgyakorlat

Az előhíváshoz szükséges vegyszerek sorában a negatívhívó után a stopfürdő és a fixír oldat a következő.
A stopfürdőnek akkor van nagyobb jelentősége, ha a negatívot nem tudjuk/akarjuk az előhívás után azonnal tovább megmunkálni. A tankban maradt nyersanyag ugyanis az előhívás - és mindegyik másik előhívási folyamat - során továbbra is tartalmazhat nyomokban vegyszert ami semlegesítés nélkül tovább munkálkodik az anyagunkban. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy pl ha hívás után nem alkalmazunk stopfürdőt, vagy nem fixáljuk egyből a negatívot, akkor a benne maradt előhívó maradványok tovább hívják, így könnyen túlhívódhat, tönkremehet a filmünk. Ennek elkerülése végett szükséges elkészítenünk a következőket:

Stopfürdőhöz nem kell nagyon túlvariálnunk a dolgot - mint ilyen, kereskedelmi forgalomban nem is igazán található - , otthon is gyorsan készíthetjük magunknak egyszerű ecetből. A hívó oldat ugyanis lúgos kémhatású, kémiai semlegesítésére pedig enyhén savas oldat szükséges. Természetesen elég a ~8%-os ecet, nem szükséges töményebben alkalmazni. A megszakító fürdő is alaposságot igényel, nem kell elsietni semmit.

A hívás következő fázisa - de lehet a megszakítás helyett is - a fixálás. A fixáláshoz szükséges oldat elkészítéséhez két vegyület szükséges:

- 200g/l Nátrium Tioszulfát
- 20-25g/l Kálium-Metabiszulfit

1l oldat bekeveréséhez először nagyjából fél liter tiszta vizet (ioncserélt víz talán a legmegfelelőbb) enyhén felmelegítünk, úgy 40-45 °C-ra, majd a 200g Tioszulfáttal kezdve az oldatot teljes oldódásig óvatosan kevergetjük. A víz felmelegítése az oldás folyamatában csak annyira játszik szerepet, hogy a Tioszulfát feloldódása során hűl az oldatunk, így még a Kálium-Metabiszulfit oldásakor is lesz egy kis energiája a víznek. Pusztán gyakorlati okból melegítünk :)

Ha kész vagyunk a fixíroldat elkészítésével, beletöltjük egy sötét, légmentesen záródó üvegbe, majd egy-két napig állni hagyjuk, ugyanis néha képződhet egy kis üledék, amit jó ha nem használunk az előhívás során...

Negatívok kidolgozásánál a fixír oldatot általában 10-12 tekercs fixálására használhatjuk biztonságosan, utána általában növekszik a fixáláshoz szükséges idő. 15 tekercsnél többhöz azonban semmiféleképpen ne használjunk egy oldatot, ezen nem érdemes spórolni.

A rögzítési idők negatívoknál kb 8-10 perc, de nem árt ha a biztonság kedvéért kicsit tovább benne hagyjuk - biztos ami biztos, kárt nem okoz.

Az előhívás lépései között természetesen fontos az alapos öblítés, így nem szennyeződnek az anyagok a negatívban maradt más vegyszerektől, tovább maradnak használatképesek.

Folytatás következik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése