2009. június 30., kedd

Matatás - Helios 44M-4

Aki szeret M42-es objektívekkel DSLR-en szórakozni, az valószínűleg találkozott már a problémával, hogy a régi rekeszbeugrasztás még tolórudas technikával volt megoldva. A mai bajonettes csatlakozású SLR-ek viszont segítség nélkül nem tudják rekeszelni a régi obikat.

Természetesen csak azoknál az objektíveknél van probléma amelyeken nincs A/M kapcsoló - mint a bejegyzésben tárgyalt 4-es szériás Helios-nak sincs.

A rekeszelés megoldására a neten bizonyára sokféle megoldást lehet találni, de én azért leírom, hogy műtöttem meg a kicsikémet:

1. lépésben szedjük össze a következőket a háztartásból:

- műszerészcsavarhúzó (lapos végű)
- Valamilyen csípő/vágó/daraboló-szerszám (mondjuk egy tapétavágó tökéletes)
- Egy kis darabka vezeték, aminek a huzalozása kb olyan vastag, mint a rekeszbeugrasztó rúd
- Egy Helios ^^

2. lépés:

Csavarozzuk le szépen az objektív hátsó fedlapját, melyet 4 kis csavar tart. Miután megvagyunk, óvatosan emeljük le a fedlapot. Vigyázzunk, hogy a tolórúd, nehogy beleessen az objektív mélységeibe!


3. lépés:

A tolórúdra blankoljunk le egy kb 2mm hosszú szigetelést a vezetékünkről és húzzuk szépen rá. Ez a vezeték fogja benyomva tartani a rekeszbeugrasztó rudat - ergo a végeredmény olyan mintha folyamatosan benyomott állapotban lenne. Rekeszeléshez elég lesz csak egyszerűen elcsavarni a tárcsát és a lamellák szépen záródni fognak. Ez a megoldás viszont azzal jár, hogy a rekeszeléssel párhuzamosan a kereső is sötétedik. Ez azonban talán elviselhető kompromisszum.





Végezetül helyezzük vissza a tolórudat, óvatosan tegyük vissza és rögzítsük a négy csavarral a fedlapot.



Voilá! Kész is vagyunk, lehet menni lődözni az orosszal! :)

Azért itt a végén had jegyezzem meg, hogy mindenféleképpen körültekintéssel járjatok el, amikor szédszedtek valamit, nehogy esetleg valami elguruljon, leesen, eltűnjön, megsérüljön etc... Szóval csak óvatosan!

13 megjegyzés:

  1. hasznos cikk!
    hajrá blog!!!
    egy figyelni foglak meg linkellek is hozzám!:)

    VálaszTörlés
  2. :) Jajdeköszönöm!
    Ha rájövök, hogyan kell énis kiteszlek! =)

    VálaszTörlés
  3. "Természetesen ez a megoldás azzal jár, hogy lerekeszelt állapotban nehezebb lesz fókuszálni, mivel a kereső is sötétedni fog."

    :)

    előbb fókuszálni, aztán rekeszelni?

    VálaszTörlés
  4. Nem konkrétan egy fotó elkészülte előtti metódusra gondoltam, hanem úgy általában... :)

    De akkor átírom egyértelműbbre :)

    VálaszTörlés
  5. na, ez hasznos. orulok az ilyennek, mert bár sokan barkácsolnak, de kevesen írnak róla...
    hajrá!

    VálaszTörlés
  6. ezúton is köszönöm a segítséged ebben a témában! csak nem miattam indítottál blogot? :D :D :D
    figyelni foglak, elkedvenceltelek! :)

    VálaszTörlés
  7. :) Már érlelődött bennem a gondolat, de a Te kérdésed volt az utolsó lökés. Ha neked is hasznos volt akkor gondoltam megmutatom a többieknek is!
    Köszi!

    VálaszTörlés
  8. Ez nagyon hasznos volt, köszönet érte! Péter újságolta a minap, hogy megoldottad levélben a Helios rekeszbeugratásának rejtélyét, örülök, hogy ezt itt is megtetted!

    VálaszTörlés
  9. Ezt a cikket most találtam, talán érdekes lehet az olvasóidnak és Neked: http://pixinfo.com/cikkek/m42_mount

    VálaszTörlés
  10. a profi es meregdraga obik ellenere , nallam meg mindig favorit ez az obi. bokeh-ba veri az osszest :D

    VálaszTörlés
  11. en olyan adptert vettem az ebayen ami permes,igy nem kell ezzel veszodni,dirket lehet olyan m42 es adaptert kapni
    kb 1500ft ert

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. légyszi linkelj ilyen adapter. nem tudom, hogyan kell rákeresni.

      Törlés
  12. Hello!
    Én nem vagyok szakmabeli, viszont van egy Zenit gépünk Helios 44 obival, amit öcsém valamiért szétszerelt, én meg most próbálom összerakni. Elakadtam ott, hogy a blende mozgató mechanizmusnál pontosan hogy vannak a rugók. Van az objektív oldalán egy A és M feliratú kis kapcsoló, amit ha bebillentek, akkor beállítja a blende lamellákat oda, ahol fotókészítéskor lesznek. Ezen kívül van egy tüske az objektíven a gép felőli oldalon, ami szintén ezt állítja, gondolom ez exponáláskor működik. Van esetleg képed erről a közös mechanizmusról? A kapcsoló és a tüske is egy csavarral rögzített pöcköt mozgat, ami meg elfordít egy nagy, félkör alakú másik pöcköt, s ez fogja a lamellákat mozgatni. Ezen mechanizmusban van két rugó, és ebből az egyiknél nem bírok rájönni, hogy hogy kell visszatenni. Csak úgy tudom, hogy nagyon erős lesz, és akkor nem működik az egész. Tudsz esetleg erről képet küldeni, hogy hogy kell annak a rugónak állni? Elvileg csak a hátsó fedőlapot kell lecsavarozni hozzá, hogy látszódjon.
    Köszi!
    Bálint

    VálaszTörlés